Friday, October 31, 2014

Kelahiran ketiga

Assalamualaikum...

Ya Allah bersawang sungguhla blogku ini. Last updated 2 tahun lepas hoi.haha.. Apekah kerana kesibukan membesarkan anak2 jadinya si emak langsung tak punya masa untuk memblog? mungkinla.. vitamin M sangat besar dalam diriku. haha.

Sedar tak sedar anak ketigaku dah mencecah usia hampir 5 bulan. Woha! dah beranak rupanya! Baru nak mengemas blog? Memang dasar!

Anakku yang ketiga ini kami namakan Muhammad Yusuf. Simple dan senang diingat. Bukan sengaja nak membeza2kan dengan abg2nya tapi papa dah berazam anak lelaki ketiga beliau nak namakan dengan nama Muhammad. Tak mahu jadi bapa jahil katanya. (Aku sebenarnya masih konfius dengan dakwaan sebegitu tapi layan jelah asalkan maksudnya elok kan)

Mengingatkan kembali detik2 kelahiran budak Yusuf ni, cukup kukatakan bahawa kelahiran ketiga ini tersangatlah horror bagiku. sehorror2 kelahiran Wajdi, yang Yusuf ni lagilah berganda horrornya. Kenapa? Sebab sepanjang mengandung berat badanku naik mendadak. Selera makan macam gorillla.hahah..teruk gila kot tapi aku buat bodo je.makan makan makan. lantaklah orang nak kata aku gemok ke hape. memang gemok kot orang mengandung. prinsip aku, tak gemok masa mengandung, memang hilang satu daripada nikmat mengandung.kah3

Bila dah berat badan mak mendadak2, makanya berat bayi dalam kandungan pun sihattttt sangat. sampai hari terakhir scan sebelum bersalin, berat baby ialah 3.67kg! woha! memang sihat sangatlah. mau tak, setiap minggu kena suap nasi ayam penyet wong solo.haha.Aku siap cakap ngn doktor, aku taknak kena gunting kali ni. hmmph..bila tengok berat baby dalam perut masa tu, apekah harapan aku boleh jadi kenyataan? 

Last check up masa tu dah 38w++, aku mmg berharap sangat la baby kuar awal.sebab aku dah nak exam masa tu. so taknak la kuar lewat sangat aku kata. doktor pi offer induce plak. heishhh lagilah taknak.haha. doktor siap korek2 kasi sakit katanya. memang dalam seminggu tu braxton hicks dah makin kerap. incek suami pun dah risau kat aku. jalan pun macam penguin kot. senget benget dah jadinya. kih3. Sampai doktor pun tak pecaya aku boleh kerja lagi, bantai bagi kat aku mc 8 hari.woha!

Start petang tu, aku dah makin kerap sakit. gerak hati aku cakap masanya dah hampir tiba, kita akan bertemu anak bolat! aku try buat relek je. sakit2 pun aku relek je main gym ball kt rumah, sementara tunggu suamiku balik. oh, budak berdua tu dah lama aku hantar ke kampung halaman. memang tak larat nak menjaga dah. bayangkan berat aku masa tu 75kg! si petite macam aku berat gila kottt...haha...

Lepas maghrib, contraction semakin kuat. aku kira, 5-10 minit sekali kot. aku ni memang fail sokmo bab2 pantau time ni.huhu..tapi selalunya aku ikut gerak hati la, jarang tekaan aku salah. so aku cakap ngan incek suami supaya bersedia la siap2 nak hantar aku gi hospital. tapi dengan syarat gi makan dulu. apekahhhh suamiku kata.memang dia tgk aku sangat tak larat tapi masih ada hati nak pegi makan!ngahaha..bayangkan mau tak gemok aku wey. makan sangat penting dalam kehidupan aku ketika itu. :p

Incek suami tak sanggup hampakan harapan isteri gemok macam aku ni, dibawanya juga aku ke kedai makan berhampiran hospital. contraction masa tu dah makin kuat. tapi aku gigih gak heret kaki ke kedai makan. aku order nasi ayam, telur separuh masak n milo ais. hua3. beso kan selera aku? padahal masa tu contraction aku kira dah 3minit skali. regularly. bayangkan sakit tak sakit.huhu. tapi aku memang pandai sembunyikan perasaan. takutla tok laki cancel bawak aku g makan kang rugiii rugiii...hahaha..boleh pulak kau fikir ceggitu Nurul Haida?memang tak senonoh!

Paling best, masa contraction datang, aku berhenti makan.memang sakit sangattttttt...suami pun terberhenti makan. banyak kali dia tanya, ok ke ok ke.aku cakap xpe2 makan je.masa contraction stop, aku makan selaju2nya.gilo mmg nampak macam tak senonoh sangat! tapi aku taknak sebab sakit perut aku tak makan.haha.so sampaila aku xlarat nak habiskan nasi, aku makan telur half boiled tu laju2 jugak.semua buat laju2. suami tgk geleng kepala.haha

Bila sampai hospital Azzahrah, pegi cek jalan trus. adohai, baru 3cm. gaya sakit macam 6cm dah.haha. aku request nak masuk wad je. so dapatlah aku masuk wad single bed as per requested. memang aku nak single bed sebab senang orang nak tggu aku nanti. wad lain semua takleh suami tggu sebab share. rezeki akulah malam tu wad single ada.hehe

Dalam bilik tu, contraction makin kerap n makin sakit. sakit yang sangat2 sakit.mengerang2 aku menahan. sampai tok laki nak nengok tv cte transformers pon tak senang (igt lagi cte ape kan!haha). bila sakit tu datang, aku mmg pegang dia sekuat2 hati. meja sisi pun jadi mangsa aku, kena tolak.haha.memang kekuatan aku tika itu mencapai taraf jurus kelapan wey. nak lawan ngan sakit contraction punya pasal.

Kali ni aku try nak bertahan tanpa epidural. dah byk kali misi datang offer, tapi aku kata nanti dulu.last2 dia inject ubat tahan sakit je which is takde kesan langsung. mengantuk lagi adalah. hadoi..

dalam sejam dua lepas tu, about kul 12 @ 1 a.m, aku rasa sakit yang teramat2. rasa nak meneran pun ada. aku cakap ngn suami aku, nak epidural!haa...tak tahan punya pasal.siap paksa laki g panggil misi suruh cek jalan lagi. incek suami kata kan baru cek, masa tu 4cm. dia kata sama jugak kalau cek pun xbuka penuh lagi. tapi aku mmg tak tahan dah, sakit sangat2 rasanya. aku cakap panggil misi suruh inject epidural. adohai. masa sakit tu dah tak hengta dah cane nak natural birth bagai. haha.

pastu misi masuk, tanya aku nak g labour room trus ke,aku kata ikutla nak buat apa pun. tak tahan sangat dah masa tu.aku kata aku nak epi. dia pun bawakla aku ke tingkat bawah. masuk LR trus. masa dalam LR, cek jalan  skali lagi. tetibe bidan cakap dah 7cm ni! woha! cepat kot tempoh bukaan 4-7cm tu. so dia ckp tak boleh epi dah sebab OS hampir full.jadinya mengidap jelah sakit tu.huhu...

Dalam LR pun aku menahan sakit teramat, aku cakap rasa nak teran. tapi bidan tak bagi, sebab OS belum sampai 9cm. dia ajar aku baring mengiring ke tepi. kaki aku bengkok sampai ke perut. nak bagi bukaan cepatla katanya. aku buat la camtu. setiap kali aku datang contraction, aku teran slow2 bagi baby turun cepat. bidan dah mula pecahkan air ketuban masa tu.

Masa tu dah kul 2.30 pagi. OS full dah. so bermulalah perjuangan seorang ibu melahirkan anaknya. tiap kali contraction datang, aku try teran. tak lepas. banyak kali try teran sampai bidan fed up. doktor pun datang, lemah lembut je dia korek2 jalan bagi bukaan besar lagi. aku takut gila kene gunting. sampaikan gigih minum minyak kelapa dara n sapu2 lagi sebelum g hospital tu. huhu...serikkk...

Lama meneran, tak lepas2. sampaikan saat2 akhir tu, incek suami jadi pom pom boy. dia dahla tak penah pun tengok aku teruk camtu, kali ni dia skali tolong bagi semangat. doktor offer dia duduk sebelah doktor, nak bagi tengok baby keluar. dia memang taknak la.haha. tapi masa baby dah kuar sket tu, aku n dia sama2 nampak rambut lebat kuar dah! dia pun, cepat yang! sikitttt lagi! teran yang! teran! haaa semangatttttt laki aku. haha...aku pun....dengan sepenuh tenaga nasi ayam tadi tu, baca bismillah, aku pun push!!!!!!! selamatla lahir si Yusuf tepat jam 3.40 pagi, 14 Jun 2014. memang kuat aku push n baby pun meluncur laju keluar. sangat drama kan cte aku!haha..

Dah kuar baby, doktor angkat trus letak kat aku, dia cakap pegang!pegang! aku blur. suruh pegang apa ni? biru mata hitamku.haha. rupanya anak dah biru  wey...terbelit tali pusat lagi, lama sangat push lagi. aku tgk macam uri pun ada baby aku masa tu. adohai...

Sebab dia dah biru, so tak dapatlah baby crawling. bidan amik, timbang dan terkejut! doktor! 4kg! Ya Allah! aku bagaikan tak pecaya budak sebesar itu baru je keluar daripada perut aku! haha....patutlah horror sangat sakitnya banding ngan abang2 dulu.hihihi....mujur tak kena bedah je wey. 


Nah! sebesar ini baq hang!

Paling best, kali ni tak ada guntigan episotomy. yess...haha...cuma 1st degree tear je about 2cm. Alhamdulillah...next tym boleh amalkan minum MKD tu lagi. rupanya lama dok meneran si Yusuf ni sampai sejam baru boleh kuar sebab dia tersangkut kat pipi. hadoi... awak sengih2 trus ke masa nak keluar tu dik?sebab tula dia sangkut kat mata tu ha..hihihi... tengok muka dia, memang pipi sangat gumuk tau! kalau kepala dia senget ke kana, mata kanan memang takleh buka. ade sampai bertahik la mata tu kalau aku tak tolong bukakan.haha.

Begitulah ceritanya...memang sakit beranak kali ni buat aku serik selama 3-4 tahun akan datang. haha. aku tak kisah pun nak beranak lagi, cuma buat masa ni biarlah dulu kami besarkan tiga heroes yang comel2 ni. hehe..kang cakap lelebih dapat rezeki awal plak. haha. apepun, mohla layan gambar. ngeh3.


Gambar family masa kandungan umo 8 bulan. besooooo perut aku.hahaha


Ni masa umurnya sebulan

Babies 1st day


Babies meniarap

Dah tiga dah hero kecik aku rupanya. Wajdi dah makin besar, makin becok macam mak dia. Tahun depan Wajdi n Firdaus dah masuk tadika sama2. Eii cepat sungguh masa berlalu! Tak lama lagi boleh dah bawak wajdi n firdaus pegi shopping buat bodyguard. haha. Yusuf pun dah pandai meniarap dan jadi si beluncas.hihi..oklah, stop sini dulu. tata..

Love,

Mama Wajdi, Firdaus n Yusuf 

Thursday, December 13, 2012

DOSA MENGUMPAT HANYA BOLEH DIAMPUN OLEH MANGSA


Salam...
Tolong sampai-sampaikan ...Mengumpat ialah menceritakan atau menyebut keburukan atau kekurangan seseorang kepada orang lain.

Rasullah S.A. W. menjelaskan mengenai mengumpat seperti sabdanya bermaksud "Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya"(Hadis Riwayat Muslim)

Mengumpat berlaku sama ada disedari atau tidak. Perbuatan itu termasuk apabila menyebut atau menceritakan keburukan biarpun tanpa menyebut nama pelakunya tetapi diketahui oleh orang yang mendengarnya.

Memandangkan betapa buruk dan hinanya mengumpat, ianya disamakan seperti memakan daging saudara seagama. Manusia waras tidak sanggup memakan daging manusia, inikan pula daging saudara sendiri.

Dosa mengumpat bukan saja besar, malah antara dosa yang tidak akan diampunkan oleh Allah biarpun pelakunya benar-benar bertaubat.

Dosa mengumpat hanya layak diampunkan oleh orang yang diumpatkan. Selagi orang yang diumpatnya tidak mengampunkan, maka dosa itu akan kekal dan menerima pembalasannya diakhirat.

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: "Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat" (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibban)

Disebabkan mengumpat terlalu biasa dilakukan, maka ia tidak dirasakan lagi sebagai satu perbuatan dosa. Hakikat inilah perlu direnungkan oleh semua.

Mengumpat dan mencari kesalahan orang lain akan mendedahkan diri pelakunya diperlakukan perkara yang sama oleh orang lain. Allah akan membalas perbuatan itu dengan mendedahkan keburukan pada dirinya. Sabda Rasulullah S.A.W. "Wahai orang yang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim, dan janganlah kamu mengintip-intip keaibannya. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya, maka Allah akan mengintip keaibannya, dan dia akan mendedahkannya, meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri" (Hadis riwayat Abu Daud)

Orang yang mengumpat akan mendapat kerugian besar pada hari akhirat. Pada rekod amalan mereka akan dicatatkan sebagai perbuatan menghapuskan pahala.

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud : "Perbuatan mengumpat itu samalah seperti api memakan ranting kayu kering". Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak tinggal apa-apa lagi. Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili, di akhirat seorang terkejut besar apabila melihat cacatan amalan kebaikan yang tidak pernah dilakukannya didunia. Maka, dia berkata kepada Allah "Wahai Tuhan ku, dari manakah datangnya kebaikan yang banyak ini, sedangkan aku tidak pernah melakukannya". Maka Allah menjawab: "Semua itu kebaikan (pahala)orang yang mengumpat engkau tanpa engkau ketahui".

Sebaliknya, jika pahala orang yang mengumpat tidak ada lagi untuk diberikan kepada orang yang diumpat, maka dosa orang yang diumpat akan dipindahkan kepada orang yang mengumpat. Inilah dikatakan orang muflis diakhirat nanti.

Memandangkan betapa buruknya sifat mengumpat, kita wajib berusaha mengelakkan diri daripada melakukannya.

Oleh itu perbanyakkanlah zikir supaya dapat menghindarkan diri daripada mengumpat.

#Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara islam yang lain.Ilmu yang bermanafaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarkannya meskipun dia sudah mati.

Thursday, December 6, 2012

Update kenits

Salam..

Lama tak update. Kali ni just nak tayang video kenitsku bergumpalan di rumah. Dengan rumah2 skali bergelimpangan.hihihi...

video
video

Riang sekali mereka berdua. Dalam pada riang2 tu sempat jugakla si abang geget tangan adek berkali-kali. Kalau orang tengok lengan adek tu mesti org tuduh mak ayah dia yang dera. huhu... sian adek...

Tuesday, July 24, 2012

Saya sudah besar!


Entry kali ini hanya untuk keseronokan aku yang menyambut hari lahir ke-28 hari ini. sapa tak suka sila pilih untuk baca entry lain.haha..

Yeah, aku telah mencapai umur 28 tahun hidup di dunia. Alhamdulillah... selama 28 tahun hidup ni, macam2 nikmat dunia Allah dah bagi. Thanks Allah for all the happiness i've got in life. 

Sambutan hari lahir tahun ni biasa2 aje, sebabnya? besdayku jatuh pada hari ke-4 bulan ramadhan! T_T

tapi takpe, teman sebantal dah janji nak bawak makan sesedap lepas raya.hehe..takdela lagi ke arah kegemilangan 45kgs.kuang2..

Oh ya, lupalak, hari ni juga tarikh anniversary perkahwinanku yang ke-3. Alhamdulillah.. syukur.. umur 28 tahun, diriku punya segala-galanya. Punya keluarga yang sempurna, suami yang cumil, anak2 yang hensem (eh bukan terbalik ke?tanak ah nampak sangat ku memuji suamiku di khalayak ramai.haha

Sempena hari lahirku juga, aku dah mencuba masakan baru iaitu kuay teow kungfu!haha puas berkungfu, sementara menunggu waktu berbuka, aku berkata kepada incik suami:

Aku: Abang, kalau masak arini tak sedap mintak mahap ye..(buat muka comel seposen) 0__0

Incik Somi: :))

Aku: Sempena esok hari jadi saya yang ke doplohlapan, saya cuba buat kuey teow kungfu!ngeh3...

Incik somi: (fikir jap) em.. kalau tak sedap takpe, MAGGI kan hade...

Aku: *tsktsktsk*

haha sweet kan? redha tahap gaban!

sebab somiku sangatla redha, aku telah menjampi berdoa supaya kuay teowku sedap. haha alhamdulillah...sedap dan somi cakap tak perlu buat upgrading.haha.maknanya dah sampai ke tahap makcik2 tukang masak kat restorenkah?wahahahah...sorry sangat aku tak dapat mentayangkan gambar kat sini sebabnya aku update blog guna pc opis.takleh bergigi biru... T__T

Sebelum tido, aku menunggu2 ucapan khas dari rumetku. tapi beliau buat taktau aje.tsktsktsk..borak2 perkara biasa, melayan budak Wajdi yang takmo tdo..dalam hati aku, cepatlah wish..cepatlah wish..haha..teruk betul..

Tak lama lepas tu, doaku dimakbuklan. makanya terjadilah dialog seperti di bawah:

IS: Happy birthday mama...and happy anniversary too..

Aku: ngehehe...tenkiu!*blush*

IS: nanti papa banje mama makan sedap lepas raya okeh, sebab sekarang ni bulan posa.wakakaka...

Aku: Cis.

haha. itulah kesudahannya. 

Tetibe rasa tak sabar nak habis posa, nak makan ni:


kat sini:


kikiki...kbai...

Friday, July 20, 2012

Entry tentang makan,makanan,puasa

Salam..

Sedar tak sedar esok kita dah nak puasa, alhamdulillah...jumpa balik kita dengan Ramadhan tahun ni. mungkin tahun depan, tahun seterusnya kita takkan ketemu dengan Ramadhan lagi. who knows? so Ramadhan kali ni kita tingkatkan amalan kita. Seolah2nya ringankan bahu kiri, beratkan bahu kanan. kurangkan mengumpat (aku pun terjebak skali), kurangkan maksiat mata, hati, lidah dan semua2nya.kita bukanlah maksum, tapi kita boleh cuba untuk menjadi lebih baik dari sekarang. Insyaallah...

Sempena menyambut ketibaan Ramadhan Al-Mubarak kali ni, dua kali dah aku menyertai pertandingan memasak opis aku.eh?overnya.haha..taklah, potluck je.pertama skali potluck sempena besday aku n 2 org kawan aku yang menyambut besday bulan Julai. kiranya potluck Unit ajelah. besday kali ni aku sambut dalam bulan posa.haha.so kita celebrate in advancelah. aku masak makaroni goreng style aku (masih belum beri nama.nak tolong beri nama sila isi borang). mula2 aku berdebar juga, takut tak laku.haha yela sapelah aku nak banding ngan kawan2 yang lebih senior dan berpengalaman luas dalam bidang masakan ni.kawen pon baru 3 tahun.haha..tapi rupanya habesss makaroni aku..so takdelah gambar nak ditayangkan. kalau tak habis mungkinlah aku dapat mentangkap gambarnya buat kenangan.haha..


Hari ni plak, potluck bahagian.adoi berdebar sungguh makcik nak masak ni nak..haha...pk punya pk, aku pun masak mende alah ni:


menatang apekah ini?

KUEY TEOW GORENG! hahaha

sejak malam lagi aku ketung ketang ketung ketang menyediakan bahan memasak. siap kunci jam kul 5.15 nak bangun masak awal2.haha.tapi sayang seribu kali sayang, mataku terbuka secara penuh jam 6.15 pagi.cis cis ciskek!terus aku amik henpon n minta bantuan talian hayat kat member baik.hihi...

Fuh!nasib baik jadi juga kuey teow gorengku ini. aku sangat neves sebab aku tak penah masak 3 bungkus kuey teow sekaligus.haha.

Masa makan, aku sangat berdebar2 menunggu reaksi daripada kawan2.adoiyai.mengada dan over walaupun dalam hati adalah common bagi seorang aku.kahkahkah.. dan pabila kawanku menunjuk isyarat ibu jari instead of jari tengah, aku pun kelegaan dan terus menyambung makan sampai perut sendat!haih, memangla mewah kalau bab2 makan ni.hadoi!tak insaf langsung!(eh,bukan ke kt atas tadi aku bagi tazkirah?)

oklah, stoplah pasal makan2 ni.mencilah,bisa buat perut lapar semula.(apakah?)

Ok u olls, jangan skip2 posa tanpa sebab, dan jangan tinggal solat. tak guna kau puasa kalau kau tak solat.(ingatan murni sambil menseriuskan diri)

Kbai. Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh!

Wednesday, July 18, 2012

Cerita ulang tahun ke-3 perkahwinan

Dear my darling hubby,

3 tahun perkahwinan kita, saya ada banyak senarai ucapan terima kasih buat abang:



Abang,

Terima kasih kerana menikahi saya, terima kasih kerana menjadi man of my heart, my king in heart, my superhero, my "candu", my bestfriend, my kawan gaduh, my everything.

Terima kasih kerana menjadi papa paling superb untuk heroes kita:





Terima kasih kerana sanggup mendengar "kicauan" dari seorang yang bernama isteri ini setiap hari. tanpa ada rasa jemu, atau rimas mendengar apa saja cerita dari saya setiap hari.

Terima kasih kerana sudi menjadi juri kepada "masterchef in house" ini, even pernah terkena keracunan makanan kerana makan sotong masakan saya satu ketika dahulu (sampaikan kita berdua serik nak beli sotong lagi.hihi), tapi abang tetap setia menjadi tukang rasa dan tukang kritik masakan saya. walaupun kadang2 kritikan itu sangat pedih untuk kutelan.kahkahkah..

Terima kasih kerana sudi menemani saya ketika melahirkan dak adek dulu, even saya tau abang sangat mengantuk dan tangan abang sakit sebab saya genggam kuat kuat.haha

Terima kasih kerana sudi pinjamkan bahu abang buat saya, bila saya perlukannya.

Terima kasih kerana sudi menegur silap saya, sama ada dari segi agama, dari segi tingkah laku, walaupun kadang kadang saya tak berubah pun, tapi saya cuba juga untuk berubah, u know. bukan senang nak menjadi yang terbaik, tapi menjadi lebih baik adalah usaha yang berterusan setiap hari.

Terima kasih kerana sudi menitipkan doa buat saya dan anak anak setiap hari, semoga keluarga kita sentiasa dalam lindungan-Nya.

Terima kasih kerana cuba berhenti merokok, hanya untuk saya dan anak anak. I really appreciated it.

Terima kasih kerana tidak selalu mengikut kehendak saya, kerana kehendak saya kalau selalu sangat diikut akan membinasakan kita, abang tahu itu dan abang tahu untuk mengawal nafsu serakah berbelanja saya.haha

Terima kasih kerana abang sentiasa cuba manjaga hati saya, tatkala saya buat cubaan meminta yang bukan bukan, yang diluar kemampuan abang. Kadang kadang saya bukan nak sangat pun, tapi saja try test market.kahkahkah

Terima kasih kerana jadi rakan terbaik saya untuk 3 tahun ini. Saya harap abang akan jadi rakan terbaik sehingga akhir hayat saya.

With lots of love,

Your darling wifey...

Happy birthday my boy!

Salam...

Tersangat sibuklah lately. tapi berusaha juga menghapdet blog ini secara laju laju.hihi..

last year, at this time aku sedang berehat2 di katil wad Jasmin 6, Hospital Pakar Annur Bangi setelah selesai melahirkan seorang lagi hero kesayangan, Haris Firdaus. sekarang, dah setahun berlalu dan si Firdaus dah semakin membesar seiring dengan abangnya Wajdi. haih anak, sekejapnya masa berlalu.. dulu kamu kecil macam ni:


Sekarang:



Perkembangan yang paling memberangsangkan bagi seorang Firdaus sekarang ni ialah:

a) Pandai bergurau dengan abang n sesiapa saja. contohnya, kumbahkan kain yang belum berlipat n longgok atas kepala abangnya atau kepala dia sendiri. main cak cak konon.hahaha.
b) ambil telefon mama, letak kat telinga, sambil cakap, "aaahhhh!aaahhh!" dengan suara dia yang kasar tu.ala-ala call orang la tu.hik

c) segala makanan yang diberi semua nak makan sendiri. bila orang kasi biskut or even kuay teow pon, dia amik, n suap dengan tangan kanan. clever boy!

d) sangat suka main air.letak jela dalam bath tub, or kolam mainan  dia tu, sure ditepuk2 air dengan pebuh semangat! 

e) selalu dikenat abang. kejap2 nangis. kejap2 nangis. maknya pulak, dah tau tanda dia kena apa ngan abangnya melalui nada tangisan. dak adek ni ada special tune kalau kena gigit dengan abang. kalau setakat kena ketuk tu biasa. nada tangisan dia pun berbeza.hihi

f) dah berjalan laju. sambil ketawa, sambil menangis, sambil makan, kau cakap aje. seme dia boleh buat. hahaha
banyak lagilah kepandaian anak bertuah ni. bab-bab berebut nenen or barang ngan abang, paling common. dah biasa dengar dah dorang bergaduh.adoi.hahah

Happy 1st birthday sayang! semoga jadi anak soleh, jadi kebanggaan keluarga dan tahfiz al-quran macam abang nanti..aminnnn....